Wednesday, July 23, 2008

Lillakas

Paljud on metsas seenel käies näinud seda roomava varre, valgete õite ja helepunaste hapukate marjadega taime.

Nimi on tal Lillakas, Rubus saxàtilis ja ta kuulub murakate, vaarikate ja põldmarjaga ühte ja samasse perekonda Rûbus L.
Lillakas on meie metsades, võsastikes ja ka puisniitudel vägagi tavaline taim.
Tegelikult olen ma juba ammu mõelnud, et lillakas sobiks hästi ka koduaeda ilutaimeks. Selline madal ronija-roomaja. Ma pole küll viitsinud teda kuskilt välja kaevama minna, lihtsam oleks arvatavasti paar seemet korjata.

Käpalised

Täna tuleb juttu kahest kohalikust orhidee-natukesest. Esimest pildistas Köögikata ja teise leidsin metsaservast mina.

Nii et siis kõigepealt Kata käpaline (copy-paste Kata blogist):


Ühel vihmasel pärastlõunal tegin oma töö-aias vahva avastuse. Mändide aluses heinas oli kikkis 4-5 väikest õievarrekest tillukeste rohekasvalgete õiekestega. Polnud enne selliseid lillekesi näinud. Algul vaatasin lihtsalt, et näe, ilusad õiekesed siia tekkinud. Aga hiljem kodus hakkasin mõtlema, et kas need mitte mingid käpalised polnud. Tuhnisin natuke netis ja lehelt Eesti Orhideed leidsingi kinnitust oma kahtlustele. Vahepeal haarasin veel fotoka ja käisin kindluse mõttes neid kaunitare üles võtmas. Fotokas on mul muidugi viletsamat sorti ja nö makrovõtteid teha ei saanud. Aga mingi ettekujutuse tast ikka saab.Kui ma nüüd oma määramisega ei eksinud, siis on tegemist lillega, mille nimi Roomav Öövilge - Goodyera repens. Hetkel ei saanud Eesti Orhideekaitse Klubi lehele millegi pärast sisse ja saan siia lisada ainult viite vikipeediale . Olgugi, et tegu ilmselt ühe kõige levinuma käpalisega (aga kaitse all on nad ikkagi kõik!), tekitas see avastus mulle palju rõõmu ja elevust. Eriti tore, et koht, kus ta kasvab, jääb tõenäoliselt puutumatuks igasugustest ümberkorraldustest.

Ja teiseks minu ehk Lillekasvataja leitud käpaline:


Asub see taim (ja neid oli seal üsna palju) Kesk-Eestis kuusemetsa servas. Kuna mul raamatut metsas kaasas ei olnud ja taime koju ka ei toonud, siis on temagi määramata. Ehk täpiline käpp? Ses mõttes, et ta oli tõesti üsna täpiline. Või hoopis Balti sõrmkäpp?
Pilt on klikitav. Igaüks võib siis ise hommikukohvi juues seda taime määrata kui tahab.

Lisan siia paar netist leitud linki, kust saab käpalisi imetleda: esimene ja teiseks oleks http://www.orhidee.ee/ aga minulgi ei õnnestunud seda lehte avada. Mingi suvepuhkus või mis?

Põdrakanep

Ahtalehine põdrakanep _ Chamaenérion angustifolium
Kasvab hõredates metsades, metsaservadel, raiesmikel, kuivades rabades. Õied lillakasroosad kuni valkjad. Eestis väga tavaline, sage.
copy-paste Terviselehelt:
Põdrakanepi teel on rahustav valuvaigistav ja krampe peletav toime, see ravib unetust ja peavalu. Oma toimelt meenutab palderjani. Angiini, silma- või nahapõletiku puhul ning furunkulite ja haavandite korral aitavad loputused ja mähised teega. Sellega on saadud häid tulemusi isegi kasvajate, naha- ja lümfisõlmede tuberkuloosi ravimisel ning mao-, soolte- ja maksahaiguste, samuti kehvveresuse korral. Häid tulemusi on saadud kõhulahtisuse puhul ning vereringe haiguste korral. Nii on tast abi aeglase vereringe, peavalude korral. Rahvameditsiin tunnistab teda kui vähi- ja viljatusevastast ravimit.
Värskeid juuri võib kasutada kui kartuleid, kuivatatud juurtest võib valmistada jahu. Mikseris peenestatud juured võiks alati tumedas purgis olla ja kasutada küpsetistes taignas, putrudes. Muuseas, põdrakanepi juurtest on ka viina aetud. Juuri kogutakse sügisel.
Noori juuri, mahlakaid magusamaitselisi osi võib süüa värskelt nagu võilillejuuri, keeta, küpsetada, praadida või lisada supile. Vanemad osad sobivad kuivatatult jahvatamiseks.
°°°°°°°°°°°°°°°°
Üleval fotol on siis posu roosasid põdrakanepeid ilutsemas. Alumistel fotodel tumedama lilla ja valge õiega taimed.




Monday, July 21, 2008

Seletav sissejuhatus:

Sattusin neti vahendusel lugema artiklit, milles juttu viiest taimest (kollane käoking, põhja-lipphernes, nokktarn, liiv-hundihammas ja püsiksannikas), mis Eestis juba õige haruldased; vaid üks kasvukoht. Kuna ma pole neid taimi looduses kohanud, hakkasin kohe neti abiga otsima. Leidsin foto vaid kollasest käokingast ja seegi suht nadi.
Ja siis tekkiski idee luua blogi kuhu korjaks kokku tasapisi eestimaiseid taimi, tavalisi ja haruldasemaid. Mõningate mööndustega ka kultuursemaid taimi. Miks mitte ka huvitavaid fotosid ja lugusid loomadest ja lindudest.Ja ilusaid loodusvaateid.
Kuna mul omal aega napib ja igale poole ma ei jõuagi, oleks mul hea meel kui loodusehuvilised fotokate omanikud mulle abiks oleksid ja aitaksid seda blogi kokku panna.
Ilusast ja asjalikust blogist unistades:
Isehakanud Lillekasvataja.