Wednesday, November 26, 2008

Taeva värvid a la Muhedik

Sain siis lõppude lõpuks Muhediku (siin ta blogi) taeva kokku kleebitud. Siin ka konkreetne postitus sellest taevast ja tema värvide muutumistest.
 Pilt on klikitav.

Saturday, November 22, 2008

Monday, November 17, 2008

Kiviõli

Kiviõli tuhamäed
Kahjuks polnud ilm suurem asi, fotod jäid kehvakesed ja mägedele ronima ka ei kippunud. Aga siin nad on ja jätsid hämmastava mulje! Eesti polegi lauskmaa! Puha mäed! No kes seda oskas arvata!

Järgmine pilt läks üsna untsu, sest fotol tundub see must mägi olema üsna tilluke, tegelikult ta kõrgus vägevana tee kõrval. Minge vaadake ise kui mind ei usu!
Ja siin kõige müstilisem mägi! See on ju juba nagu Alpid! Varsti pidada sinna ka suusatajatele tõstuk ehitatama. Praegu möllutavad seal rallimehed. 
Vinge! V-I-N-G-E !!!!!

Wednesday, November 12, 2008

Monday, November 10, 2008

Jõhvikad ja raba

Kõik pildid siin postituses on pärit Kadaka blogist
Retseptid ja kuidas säilitada:
1. Jõhvikad purki, külm puhas vesi peale ja ongi kõik. Vett pane nii palju et jõhvikad kaetud oleksid.
2. Mesi+jõhvikad võrdses koguses, lisan maitse järgi küüslaugu ja mädarõika. Ja ongi valmis omapärane leivakate! Või lihatoitude kõrvale ehk niisama mekkida hea!
3. Püreestada saumiksriga, valada jääkuubikute kilekotti ja sügavkülma.
4. Jõulujook : klaas jõhvikaid tuleb nõelaga auguke torkida igasse marja. Klaas suhkrut ja klaas viina. Pudelisse ja jahedasse seisma. Ja jõuluõhtul degusteerima!
5. Jõhvikamahl. Teha nagu mahla ikka. Ja on ka ravi omadustega! Põiele kasulik ja naisterahvastele kohe eriti soovitatav.
6. Veereta märjad mammud tuhksuhkrus ja saad toredad kommid. Vahva tegevus koos lastega enne jõule. Näiteks teha Vanaemale kingituseks selline isetehtud kommikarp. 100 % ise tehtud. Väga armas!

Monday, November 3, 2008

Linnupäev.

Täna oli ilus ilm aiatöödeks ja muuseas kohtusin ka linnusalgaga, kes rannamännikus ringi asjatas. Esimene, keda märkasin, oli vana tuttav - armsa peatutiga tutt-tihane. Teda on lihtne ära tunda. Aga samas salgas liikus ringi ka üks tibatilluke tegelane ja kuna mul kiikrit käepärast ei olnud, ei suuda kindlalt väita, kas tegu ikka oli pöialpoisiga, või on mõni teise ringi pesakonna poeg praegu nii tilluke, aga pöialpoisi liigikirjeldus sobis temaga väga hästi kokku. Ja ülejäänud salk koosnes ühe liigi lindudest. Nemad olid niisama pika sabaga, kui linavästrikud, umbes sama suured ka. Aga liikusid männioksi pidi kedagi või midagi süües aina hulgakesi edasi, vahepeal vahvalt oksal pea alaspidi rippudes (pidi olema tihaste mood) ja saatis neid pidev lühike kõrisev heli. Suutsin märgata üsna valget pead ja tumedamat selga. Kui nüüd Eesti linnupilte ja -kirjeldusi läbi uurisin, arvan neid olevat sabatihasteks, kuigi kirjelduse järgi nad rohkem leht- ja segametsi armastavad.
No ja kui nüüd meenutada, siis tegelikult algas juba päev kodus tavaliste rasvatihaste nõudlike koputamistega aknale. Peab vist tõepoolest seemneid varuma.

Kivi-imar, Polypodium vulgare.

Eelmisel nädalavahetusel leidsin oma jalutuskäigul neid vahvaid sõnajalgu mitme kivi pealt. Ja kuigi tegin juba ühe postituse sõnajalgadest varem, ei hakanud neid sinna lisama, mu lemmik-sõnajalad on väärt küll eraldi postitust. :o))
Minu teada on kivi-imar ainuke imaraliste esindaja sõnajalgtaimede seas meil Eestis. Nimigi ütleb, et ta kasvab kividel. Mind on ta võlunud eriti just oma miniatuursusega (lehed kasvavad vad 10-30cm pikkuseks) ja talvehaljusega. Muraste looduskooli lehelt leidsin tema kohta veel järgmisi huvitavaid fakte:
*Kivi-imara juur on magus, sisaldab suhkruid (15,5% sahharoosi ja 4,2 % glükoosi), tanniine ja õlisid. Seda kasutatakse võltslagritsana. Juurel on ebameeldiv lõhn ja magus maitse.
*Kivi-imara risoomi kasutatakse hepatiidi ja kollatõve ravis, samuti seedehäirete ja isutuse puhul.
*Kivi-imarat ei ole soovitav kasutada välispidiselt, sest võib tekitada nahalöövet.