Tuesday, May 26, 2009

Roomav maran. Potentilla reptans.

Esmapilgul võib selle madala taimekese segamini ajada hanijalaga, kes, muide, kuulub ka samasse perekonda. Aga lähemal vaatlemisel näeb, et leht on oluliselt teistsugune. Ja hanijalg praegu veel sugugi ei õitse. Vähemasti mitte siin, põhjarannikul.
Roomava marana kohta leidsin herba leheküljelt vaid sellise lakoonilise teksti: Leidub Eestis paiguti, Lääne-Eesti lubjarikastel aladel on tavaline. Kasvab klibustel rannavallidel, loodudel, hõredates männikutes ja puisniitudel. Roosõieliste sugukonnast, mitmeaastane. Varred pikad, roomavad, sõlmekohtadest juurduvad, pikkus kuni üks meeter ja kõrgus 10 kuni 60 cm. Lehed sõrmjad, 5 (juurmised mõnikord 7) lehekesega, pealt hõredalt, alt tihedamalt karvased (kuid mitte siidkarvased). Õied kuldkollased, üksikult, harva 2-kaupa, 1,5–2,5 cm läbimõõduga, viietised. Õitseb juunist septembrini.

1 comment:

Aivilii said...

Näed, leidsin Su teise blogi ka üles, tundub hirmus põnev ;) Plaanisin just hiljuti lastega herbaariumi tegema hakata, siit saab kindlasti taimetarkust ja muudki tarkust juurde (Y)