Wednesday, July 23, 2008

Põdrakanep

Ahtalehine põdrakanep _ Chamaenérion angustifolium
Kasvab hõredates metsades, metsaservadel, raiesmikel, kuivades rabades. Õied lillakasroosad kuni valkjad. Eestis väga tavaline, sage.
copy-paste Terviselehelt:
Põdrakanepi teel on rahustav valuvaigistav ja krampe peletav toime, see ravib unetust ja peavalu. Oma toimelt meenutab palderjani. Angiini, silma- või nahapõletiku puhul ning furunkulite ja haavandite korral aitavad loputused ja mähised teega. Sellega on saadud häid tulemusi isegi kasvajate, naha- ja lümfisõlmede tuberkuloosi ravimisel ning mao-, soolte- ja maksahaiguste, samuti kehvveresuse korral. Häid tulemusi on saadud kõhulahtisuse puhul ning vereringe haiguste korral. Nii on tast abi aeglase vereringe, peavalude korral. Rahvameditsiin tunnistab teda kui vähi- ja viljatusevastast ravimit.
Värskeid juuri võib kasutada kui kartuleid, kuivatatud juurtest võib valmistada jahu. Mikseris peenestatud juured võiks alati tumedas purgis olla ja kasutada küpsetistes taignas, putrudes. Muuseas, põdrakanepi juurtest on ka viina aetud. Juuri kogutakse sügisel.
Noori juuri, mahlakaid magusamaitselisi osi võib süüa värskelt nagu võilillejuuri, keeta, küpsetada, praadida või lisada supile. Vanemad osad sobivad kuivatatult jahvatamiseks.
°°°°°°°°°°°°°°°°
Üleval fotol on siis posu roosasid põdrakanepeid ilutsemas. Alumistel fotodel tumedama lilla ja valge õiega taimed.




1 comment:

Köögikata said...

Vanarahvas räägib, et kuniks põdrakanepil veel avanemata õiepungi on, on veel loota ilusaid suveilmu. Minu ema tähelepanek on, et tõepoolest enam sooje ilmu pole tulnud, kui õied kõik avanenud on. Minu jälgimisel on siiski olnud mõni erandlik hiline õitseja, aga seda ka siin rannikul ja eriti hilises kohas. Vaadake ka ja tehke omad järeldused!