Friday, January 16, 2009

Nõges

Rahvas netist soovitab nõgesesuppi:
Mina korjan lehed ja võrsed, pesen need korralikult mitme kuuma veega puhtaks (märjana nad enam ei kõrveta) ja hakin ära. Vahepeal kui ei viitsi, siis topin toorelt köögikombaini ja purustan ära, aga sellisest saab nõgesepüreesupp :)
Hakitud ja pestud nõgeseid olen muide ka kilekotiga supikaupa sügavkülmas hoidnud.

Supi jaoks on siis leem, sinna sisse keeta riisi ja hakitud keedumuna(lisada taldrikusse tükeldatult) ning nõgesed, mis ei vaja väga palju keetmist (mida vähem, seda parem). Nõgesesupile pidi väga hästi sobima ingver, kes tahab, proovib järele. Maitseks siis kas Merevaiku sisse sulatada, rõõska koort või taldrikusse hapukoort. Muidugi sobivad igasugused singitükid või keedetud kana (kui sellest nt puljong tehti), aga ka ilma lihata on täitsa söödav asi.
 Võib lisada oblikaid, naati, kartulit jm köögivilja.

Nõgesetee on väga rauarikkas ja maitsev aga ei soovita sellega liialdada. Süda võib puperdama :) hakata.
Seda postitust käis siin kommenteerimas Fredesk , kes tuletas mulle meelde, et nõgesest saab ka kiudu, millest on võimalik kangast kududa. Õige ta on. Muinasjutt metsluikedest pole vaid tühi jutt, seal tõetera sees. Kahjuks ei oska öelda, et milline see kangas siis välja näeb. 
Nõgesega sobib ka muud moodi ravida. Minu vanaema käis sellega saunas vihtlemas näiteks. Olevat liigestele hea. Loomulikult tuleb nõgeseviht enne kuumast veest läbi tõmmata, siis ei kõrveta.
Samuti olla hea nõgese juurtest leotis juustele. Pidavat nende kvaliteeti kõvasti parandama. Vat ei oska kommida, pole ise proovinud.

2 comments:

Anonymous said...

Je n'arrive pas à trouver un outils de traduction de l'estonien mais je crois deviner qu'il s'agit d'ortie. Et il est vrai qu'on peut sortir de cette plante des fibres intéressantes pour les travaux d'aiguille lorsque dûment rouie.

:)

isehakanud lillekasvataja said...

Thank You for comment!
Yes, it is the same plant! Good for wiches and for bewitch
Et très bon pour le thé ou le potage !