Friday, August 8, 2008

Pihlakas

Sorbus aucuparia



Väga sobiv on teha pihlakast üks pisike kokkuvõte just siis kui juba sügis tasapisi läheneb. Sest kui kevadel, pihlaka õitsemise aegu, ta veel mõnede teiste õitsejate varju jääb, siis sügisel on pihlakas tõeline vaatamisväärsus.

Pihlakas on meie mail au sees vist küll alati olnud. Suurt mööblit pihlakast küll ei saa aga vajalikku kraami nii heaks kui halvaks sobis küll. Nii valmistati pihlakast ennevanasti rehapulki, tööriistavarsi, rattakodaraid, vankritelgi ja püssikabapuid. Ennevanasti oli ka vits asjaline relv. Sedagi tehti tihtipeale pihlakast aga pidi hoolega vaatama, et millal ja kuidas toda vitsa teha ning keda sellega klobida. Pihlakase vitsaga lüües võis teha nii head kui halba. Naisterahva vanatüdrukuks, lapsed ja loomad haigeks ja vigaseks, ehk ka head: prouakese käima peale, haige terveks jne, raviti muide ka hambaid! Tuvastati kurjategijaid ja turvati kodu pahade vaimude eest. Ennustati ka ilma.

Mina ise olen ka üks neist, kes pihlaka kaitsvat vaimu usub ja on kaks noort puukest omale aiaväravasse istutanud. Üks mu tuttav hoidis aga noore kuu ajal metsast toodud pihlakaoksa ukse kohal. Ikka selleks, et kuri tuppa ei pääseks.

Pihlakaga sai üldse palju nõidudaArgo Moori "Pihlakas on nõiapuu" (lisalugemiseks kui keegi soovib)

Pihlakas kõlbab ka söögiks,joogiks ja ravimiseks. Siin siis retsepte ja õpetusi:
Pihlakate õige korjamis- ja sissetegemisaeg on sügisel pärast seda kui esimene külm on neid natukene näpistanud, siis on kadunud/vähenenud see iseloomulik mõrkjus.

Esimest külma tehakse tänapäeval sügavkülmaga, edasi teed meeldiva retsepti järgi.Kui külmataati ootad, siis rikneb hulga marju ja linnuparved reostavad puud üsna ära. Hilissuvel just on imeilusad ja haigustest puhtad.Pihlakas on talvel hea köharohi.



Vanadel aegadel kui poes maiust oli vähe, pandi pihlakobaraid talveks katuse alla seisma. Küpsetati ahjus pika toki otsas, kuni külmunud marjadel praod sisse lõid ja siis söödi niisama.


Pihlaka-õunatarretis
Umbes 1-1/2 liitrit
1 kg pihlakamarju
1/2 kg hapusid õunu
7 dl vett
1 l suhkrut ühe liitri mahla kohta


Puhasta ja loputa marjad. Tükelda õunad ja pane koos marjadega keedunõusse. Vala vesi peale ja keeda umbes 15 min.Kurna mehu läbi sõela ja mõõda kogus, lase seejärel uuesti keema ja lisa vähehaaval suhkur, nii et see jõuaks lahustuda.Keeda 10 min ja tee tarretiseproov.Riisu tarretiselt vaht ja tõsta keedunõu tulelt ära.Vala tarretis kuumadesse purkidesse ja sule kohe.


Tarretist võib ka teha ilma õunteta:1 kg pihlakaid2 spl sidrunimahla9 dl suhkrut ühe liitri mahla kohta.



Pihlakaviin


Täida pudel pihlakatega ja vala peale valget viina.Lase umbes 3 kuud seista. Vala viin teise pudelisse .Valmis viin on kauni värvi, lõhna ja maitsega.

Pihlakamoos konjakiga


2,5 dl vett
1 kg suhkrut
2 l pihlakamarju
3 l vett
0,5 dl konjakit


Keeda vett ja suhkrut 10 minutit. Kalla marjad siirupisse ja keeda väikesel kuumusel, kuni marjad tumenevad ehk 12 – 15 minutit. Väldi pikemat keetmist, sest siis eraldub marjadest mahl, marjad muutuvad maitsetuks ja tõmbuvad krimpsu. Lisa alkohol, tõsta moos kohe kuumadesse purkidesse, keera kaaned kinni. Säilita pimedas ja ühtlase temperatuuriga kohas.



Vale-pohlamoos

2 kg haput õuna
200 g pihlakaid
200 g arooniaid
vett
800 g suhkrut
0.5 tl sidrunhapet
Vale-pohlamoosi valmistamiseks keeda pihlakad ja arooniad eraldi pottides vähese veega pehmeks. Tambi pudruks.Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika väikesteks kuubikuteks. Lisa pihlaka-arooniapüreele.Lisa suhkur ja keeda moos tasasel tulel lõplikult valmis. Veidi enne lõplikku valmimist lisa sidrunhape.


Teine variant:

1 kg pihlakamarju ja 1kl vett ja 1kg suhkrut(3-4 õuna)

Pese marjad,pane kaussi ja vala tuline vesi peale ja lase seista,aseta sõelale ja vala vesi ära,korda seda vähemalt kolm korda .Siis keeda liitrijagu vett suhkruga viis minutit kuni saad siirupi.Vala marjad siirupisse ja keeda umbes 20 minutit,keedisele võid lisada ka õunu , see mahendab pihlaka mõrkjat maitset.Sel juhul keeda õunad suhkruga pehmeks ,lisa pihlakad ja keeda veel,vesi lisa lõpupoole.Vala kuumalt purkidesse.Kaaneta.

Pihlamarja-hapupiima tarretis

5 dl hapupiima
2 dl koort
1-2 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1,1/2 dl suhkruga pihlakamarjapüreed
zelatiini

Sulata zelatiin vähese veega ja hiljem kuumaveekausis segades. Vahusta koor. Sega hapupiim suhkru, vaniljesuhkru, pihlamarjamoosi ja vahustatud koorega. Lisa paisutatud ja sulatatud zelatiin. Jaga kaussidesse ja pane külma tahenema. Kaunista enne lauale andmist



Pihlakavõie

1 - 2 kg pihlakamarju
2 kg porgandeid


Porgandid pestakse ja kaabitakse noaga puhtaks. Keedetakse kiiresti koos pihlamarjadega. Keedus pressitakse läbi sõela ja jahutatakse.
Seda keedust võib määrida võileivale, võib ka prae kõrvale salatiks.
Kui purke kuumutada, võib säiluda aastaid

Pihlakavein

10 l veinimahla saamiseks lauaveini jaoks kulub
8 kg pihlakamarju
2,2 kg suhkrut (+vesi)

kange veini jaoks
7 kg marju
3,3 kg suhkrut (=vesi)


Ja kui sügisel moosid/veinid tehtud ja lauale ilu tarbeks punaste marjadega oksadki pandud, ärge unustage, et pere pisimaile sobib pihlamarjadega mängimine igal sajandil. Sobis vanasti, sobib ka praegu.

2 comments:

Köögikata said...

Minule maitseb väga pihlakasiirupist tehtud jook, väga lahe janukustutaja.
Pese ja purusta (näiteks kombainis) 1 kg pihlakaid (võib läbi külmutada). Lahusta 1 l keevas vees 2 spl sidrunhapet ja vala see marjamassile (vajadusel korrigeeri veekogust, et marjad oleks kaetud). Lase seista 24h, kurna, lisa 1 kg suhkrut iga saadud mahlaliitri kohta, kuumuta keema ja villi pudelitesse.

Anonymous said...

Huvitav, kas siis võib ka veel asja saada pihlakatest kui need 3 kuu asemel ligi aasta viina sees seisnud?